Column Jack van Messel: GroenLinks

September 2017 - Een tijd geleden schreef een mij onbekende man van 81 jaar een open brief aan de Volkskrant. In die brief stond dat hij Klaver bewonderde, omdat Jesse zijn rug recht hield, tegen de onderbuikgevoelens in van de meerderheid van de Nederlandse bevolking. De christelijke westerse beschaving was voor de briefschrijver belangrijker dan het weigeren van (boot)vluchtelingen. Bootvluchtelingen die velen zien als een bedreiging van onze christelijke westerse beschaving. Maar ik vraag mij met de briefschrijver  af: als wij rustig kunnen slapen terwijl wij niet-westerse mensen letterlijk laten creperen, zijn wie dan niet zelf verantwoordelijk voor het uithollen van onze normen en waarden?
Een ander punt - vergeef mij deze gratis reclame voor GroenLinks, een partij waar ik nog nooit op gestemd heb - is de vraag wanneer onze consumptiemaatschappij vastloopt. Ik schrijf niet ‘of’ maar ‘wanneer’, immers iedereen met meer dan één hersencel (hiermede diskwalificeer ik de president van de USA, maar dat begreep u al) weet dat belangrijke grondstoffen zoals olie, aardgas, voor beton geschikt zand en fosfaat snel opraken. Het is zelfs zo dat de Nederlandse captains of industry er bij onze interim-regering er op hebben aangedrongen om met duidelijk beleid te komen, zodat we nog tientallen jaren kunnen doorgaan voordat we door energie- en grondstoffengebrek stil komen te liggen. 
Paul Polman van Unilever was trouwens één van de eerste ondernemers die vanuit een kapitalistisch belang duurzaamheid omarmde. Polman besefte meer dan 10 jaar geleden dat Unilever naar de Filistijnen zou gaan als hun ‘resources’ zouden opraken.
Over de noodzakelijke energietransitie van fossiel naar hernieuwbaar roepen veel politici dat het veel te duur wordt om dat te bekostigen. Maar de raskapitalist Richard Branson heeft juist becijferd dat de energietransitie veel banen gaat opleveren en daardoor goed is voor de economie, want iemand met een goedbetaalde baan geeft meer geld uit dan een steuntrekker.
Ik heb zeven jaar geleden mijn dak volgegooid met twintig zonnepanelen en een grote zonneboiler. Per jaar wek ik bijna 5000 kWh stroom op en bespaar ik ongeveer 1000m3 gas, de toenmalige investering levert mij een jaarlijks rendement op van bijna 10%. Nou nog een plannetje van Jesse om het methaangas dat productiedieren uitstoten te hergebruiken en een systeem bedenken om de kringloop van plantaardig naar dierlijk eiwit te sluiten.
GroenLinks als partij voor de ondernemers? Het moet niet gekker worden.

Jack van Messel
is groothandelaar in rundvlees

 

X Hartelijk dank voor uw aanmelding. U ontvangt binnen twee werkdagen een bevestiging op uw mailadres!
X U heeft het leeslimiet van twee artikelen bereikt. Om meer artikelen te kunnen lezen moet u inloggen met een van de onderstaande opties.

Inloggen met Facebook Inloggen met LinkedIn