Column Agnes Leewis: Eataly

September 2017 - De heerlijkste mozzarella, de beste Parmaham, de mooiste olijfolie en de lekkerste tomaten. Een greep uit de honderden etenswaren, die in het schap prijken van de ‘conceptwinkel’ Eataly in Milaan. En daar lag eveneens de Hollandse Nieuwe; best een bijzondere aanblik. En daar stond ik, samen met haringmeisje Annemiek, het boegbeeld van vis uit Holland. Het was op de slotdag van een Nederlands handelsmissie aan Italië en gelijktijdig met het staatsbezoek van onze koning en koningin. De handelsdelegatie en het koninklijk paar bezochten Eataly, waar kwalitatief hoogstaande producten worden verkocht. Je beleeft er werkelijk de waardering voor streekproducten. Alles wat de omgeving aan lekkers te bieden heeft, ligt hier in het schap. Door het pand zijn diverse restaurants verspreid, alle in relatie tot de productgroep van de betreffende delicatesseafdeling. Het winkelconcept betreft een combinatie van markt, restaurant en klaslokaal, want ook kooklessen worden aangeboden voor dummies zoals ik. 

Het bezoek uit ons kikkerland was genoeg reden om Eataly die dag een Hollands tintje te geven. Bloemen uit Holland waren volop te zien. Een bekende chef van Dutch Cuisine verzorgde een workshop met Nederlandse streekproducten voor de top van de Italiaanse culinaire pers: Hollandse Nieuwe, Hollandse garnalen en schol. Oscar Farinetti, eigenaar van de Eataly-formule, kreeg de Hollandse Nieuwe aangeboden (en meer visproducten uit Holland) en toonde zich een waar haringmaatje. Consumenten zoeken naar puur, eerlijk, kleinschalig en lokaal, horeca en retail raken met elkaar vervlochten en consumenten eten steeds meer buitenshuis.” Deze conclusie uit onderzoek naar kansen voor foodspeciaalzaken voor het komende decennium heeft pappa Farinetti al lang getrokken.

Eataly is inmiddels in meer dan dertig grote steden in en buiten Italië te vinden. De succesformule richt zich op vijftig procent van het assortiment, afkomstig uit Italië inspelend op de behoefte aan echtheid, eerlijk eten en authenticiteit en de andere helft is lokaal ingekocht, uit respect voor het land waarin Eataly is gevestigd. Als volgend jaar de eerste vestiging in Nederland wordt geopend, kan het niet anders of we gaan genieten van een fraaie versafdeling met vis uit onze eigen Noordzee. Zo’n afdeling, waarover we altijd mijmeren na een vakantiebezoek aan Italië, Spanje of Portugal en die de ‘Jan Kaas’ -supermarkten nog nauwelijks rendabel van de grond krijgen. En daarnaast kun je genieten van heerlijke gerechtjes met een wijntje erbij in een geweldig sfeertje. Ik weet zeker dat het die spaghetti-eter wel gaat lukken.  

En dan ben ik van nog één ding overtuigd. De eerste Nederlandse vestiging van Eataly zal zeker het Gegarandeerd Traditionele Streekproduct ‘Hollandse Nieuwe’ gaan aanbieden.

Agnes Leewis is directeur van het Nederlands Visbureau

X Hartelijk dank voor uw aanmelding. U ontvangt binnen twee werkdagen een bevestiging op uw mailadres!
X U heeft het leeslimiet van twee artikelen bereikt. Om meer artikelen te kunnen lezen moet u inloggen met een van de onderstaande opties.

Inloggen met Facebook Inloggen met LinkedIn