Column Jack van Messel: Weg met de EU

Intussen is het wel duidelijk: wij willen af van de huidige monetaire en economische Europese Unie. De voornaamste reden dat met name de noordelijke lidstaten een lossere band met de EU willen, is vreemd genoeg – dit heb ik al eens op deze plek geschreven - het ontbreken van een sterk Europees centraal of federaal gezag. Immers, te veel kapiteins op een schip kunnen geen koers houden, wat aanvaringen veroorzaakt, met als gevolg dat het schip water maakt en tenslotte ten ondergaat.

Frans Timmermans noemde het een ‘perfect storm’, want Brexit, de vluchtelingencrisis, het opkomende nationalisme, de eurocrisis, de Russen, IS en nu de Turken die ons een poot uitdraaien, terwijl ze de Syrische vluchtelingen voor ons afdoen: de aanvallen op de EU houden maar niet op.
Ofschoon ik pro-Europa ben, speel ik de advocaat van de duivel en roep ik op deze plek: „Weg met Brussel!”
Over Brussel gesproken, vlak na de aanslagen in onze voormalige EU-hoofdstad, riepen alle anti-EU- politici dat het een schande was dat anti-terreur niet centraal werd geregeld. Door dezelfde EU waarvan ze dus af willen. Dit bewijst maar eens dat politici en geloofwaardigheid niet hand in hand gaan.
Maar wat gaat er eigenlijk gebeuren als de EU uit elkaar spat? Voor Nederland valt dit een beetje tegen. Omdat wij als logistieke hub enorm verdienen aan al die goederen, zoals veevoer, erts, fossiele brandstoffen en voedsel, die via ons kikkerlandje worden verspreid over het voormalige Europa zonder grenzen, gaan de meeste economen er van uit dat wij in een langdurige economische depressie terechtkomen. Door de grote onvrede die daar uit voorkomt, krijgen Wilders en zijn partij méér dan de helft van alle zetels in de Tweede Kamer. Zijn regering gooit iedereen die geen foutloos Nederlands spreekt of vrijheid van godsdienst aanhangt de gevangenis in. Want terugsturen naar Marokko en Turkije gaat niet: die sturen die Nederlandse ballingen even hard weer terug. Alleen al het bewaken van de grenzen en het bemannen van de honderden extra gevangenissen slaan een gigantisch gat in de Nederlandse begroting. Het begrotingstekort wordt gerepareerd door het sluiten van de helft van alle scholen, want op school leer je relativeren en dat kost stemmen voor de Grote Onderbuik Leider. Alles wat met kunst en cultuur te maken heeft: overbodig. Radiozenders moeten minimaal 90% Nederlandstalige liedjes laten horen. Enzovoort, enzovoort. 
Mijn advies: wees voorbereid op een doemscenario en vermenigvuldig dat met een factor twee als de EU ploft. Wat er met de andere lidstaten gebeurt, boeit mij trouwens niet. Want daarmee hebben we niets meer te maken. Zij wel met Nederland. Daarom komen Europese landen met eigen varkensvlees- of zuivelproductie met invoerheffingen op concurrerende producten uit Nederland. Omgekeerd gaan wij dat met hun spullen doen. Dus nu snel naar de winkel en genieten van een Camembert en een Jamon Ibérico.

Jack van Messel
is groothandelaar in rundvlees

 


 

 

X Hartelijk dank voor uw aanmelding. U ontvangt binnen twee werkdagen een bevestiging op uw mailadres!
X U heeft het leeslimiet van twee artikelen bereikt. Om meer artikelen te kunnen lezen moet u inloggen met een van de onderstaande opties.

Inloggen met Facebook Inloggen met LinkedIn