De Groene Weg lanceert EKO-code voor varkensvleesketen

01

Jan.

A

by Bart

De Groene Weg, dochteronderneming van Vion Food Group die zich exclusief toelegt op biologisch vlees, lanceert per 1 januari 2018 een EKO-code voor haar varkensvleesketen. Met de introductie van de EKO-code gaat De Groene Weg, naar eigen zeggen, voor een nog duurzamere voedselproductie.

De omzet van biologisch vlees in Nederland groeit met gemiddeld zo’n zes tot zeven procent per jaar. De Groene Weg vierde vorig jaar haar 35-jarig bestaan en is anno 2017 marktleider in de biologische vleessector in Nederland. “De vraag in de markt vormt voor De Groene Weg het uitgangspunt,” zegt manager Allard Bakker van De Groene Weg. “De maatschappij verandert snel; de consument wil verantwoord voedsel kopen uit duurzame, transparante ketens.” De Groene Weg wil een voorloperspositie innemen in verdere verduurzaming van de biologische voedselproductie. Bakker: “De EKO-code geeft ons een leidraad bij het invullen van deze ambitie.”

Met de introductie van de EKO-code geeft De Groene Weg proactief invulling aan nieuwe eisen die binnen het EKO-keurmerk gesteld worden. Stichting EKO-keurmerk brengt met ingang van 1 januari 2018 vernieuwingen binnen dit keurmerk aan, om het verder te versterken en onderscheidend te maken. De stichting wil het EKO-keurmerk laden volgens de vier principes van de internationale overkoepelende biologische beweging IFOAM: het beginsel van Eerlijkheid, Zorg, Gezondheid en Ecologie. Daarbij heeft de stichting twaalf themagebieden geformuleerd, van waaruit het EKO-keurmerk vorm krijgt. Op deze thema’s moeten door de deelnemers aan het EKO-keurmerk stappen worden gezet.

Allard Bakker: “Met de EKO-code geeft De Groene Weg samen met haar leveranciers verregaand invulling aan de twaalf thema-gebieden binnen het EKO-keurmerk. Binnen de EKO-code kan elke De Groene Weg-leverancier zichzelf – via een EKO-code maatlat – op deze gebieden scoren. Uitgangspunt is dat de leveranciers zich jaarlijks minimaal twee doelstellingen stellen, die zij moeten behalen om het jaar erna een hogere score op de maatlat te krijgen. Dit zorgt voor een jaarlijkse verdere verduurzaming van de biologische varkensvleesketen van De Groene Weg.” De Groene Weg gaat de EKO-code maatlat per 1 januari 2018 binnen de leveranciers-vereniging in de praktijk brengen. Vanaf januari kunnen alle leveranciers hun maatlat digitaal via eko-code.nl invullen.

Allard Bakker verwacht dat er vanuit de markt veel behoefte is naar het nieuwe gecertificeerde varkensvlees. “De retail is op zoek naar verhalen. Zij zeggen letterlijk tegen ons: ‘We zijn op zoek naar zoveel mogelijk verschillende verhalen van het boerenerf. De consument wil weten waar zijn product vandaan komt en hoe dit geproduceerd is.’ Wij hebben prachtige voorbeelden van duurzaam handelen die verankerd zitten in het dna van onze keten. Het is tijd om die beter zichtbaar te maken.”

X Hartelijk dank voor uw aanmelding. U ontvangt binnen twee werkdagen een bevestiging op uw mailadres!
X U heeft het leeslimiet van twee artikelen bereikt. Om meer artikelen te kunnen lezen moet u inloggen met een van de onderstaande opties.

Inloggen met Facebook Inloggen met LinkedIn